Széchenyi program


Projekt címe:
Leszámolunk a papíralapú adminisztrációval! ERP rendszer bevezetése a Component Kft-nél.


Kedvezményezett neve:

COMPONENT Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerzõdött támogatás összege:
8 000 000 Ft

A támogatás mértéke:
40,000000 %

Visszatérítendő támogatás:
8 000 005 Ft

A visszatérítendő támogatás mértéke: 
40,000025 %


A projekt tartalmának bemutatása:

A Component Kft. két fő tevékenysége az ipari folyamatirányítás és a folyamat automatizálás eszközeinek forgalmazása, valamint szerszámgyártás és fémmegmunkálás. Az árbevétel jelentős része, körülbelül 85%-a az ipari automatizálási és folyamatirányításitechnikai műszerek forgalmazásából, míg a másik része a gyártó tevékenységből származik. A megvalósítási helyszín a martonvásári telephelye, mely összesen 620nm gyártóterületet, ebből 260nm daruzott részt és további 260nm irodai helyiségeket foglal magában.
A pályázat keretében beszerezni kívánt vállalatirányítási rendszert 2 vezető valamint 2 vezető értékesítő fogja használni.

A rendszer felhőalapú, így bárhonnan elérhető PC-n, telefonon, tablet- en a világ bármelyik pontján.
A rendszert használni fogjuk mind kereskedelmi folyamatokhoz, mind a gyártó tevékenység értékesítési folyamataihoz.

 Bevezetett modulok: CRM, Kontrolling és döntéstámogatás; Beszerzési, logisztikai terület; Vállalati portál; Munkafolyamat-irányítási rendszer (workflow); Elektronikus iratkezeléssel, Táv- és munkacsoport támogatás.

A projekt befejezési dátuma: 2022.06.17.

Projekt azonosító száma: GINOP-3.2.2-8-2-4-16-2020-02279

_____________________________________________
Projekt címe:
Komplex specializált mesterséges intelligencia algoritmussal vezérelt automatizált költségbecslő és gyártási tecnhológia tervező szoftver kifejlesztése - Innovatív K+F projekt megvalósítása a Component Kft. martonvásárhelyi telephelyén

Kedvezményezett neve:
COMPONENT Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság

A szerzõdött támogatás összege:
70 519 289 Ft

A támogatás mértéke:
55%

Visszatérítendő támogatás:
35 259 647 Ft

A visszatérítendő támogatás mértéke: 
27,5%
A projekt tartalmának bemutatása:

Az ipar 4.0 korszakában, a sorozatgyártásban az automatizáltság szintje egyre magasabb, míg az egyedi gyártásban az automatizálás sokkal nagyobb kihívást jelent. Projektünk célja volt az egyedi gyártás előtervezési folyamata során két még nem automatizált terület automatizálása a mesterséges intelligencia segítségével.
A projekt keretében létrejött szerszám költségbecslő szoftver modul lehetővé teszi az alakadó felülettel rendelkező (fröccsöntő, lemezalakító, öntő) szerszámok gyártási költségének automatizált számítását, az előtervezési vagy másnéven ajánlatadási fázisban. A gyártási technológiai tervező (másnéven: műveleti sorrendterv készítő) modul segítségével pedig az egyedi gyártásban gyártott alkatrészek műveleti sorrendtervének automatizált elkészítése lehetséges.

Az általunk tervezett szoftverek segítségével iparági szinten változhatnak meg az egyedi gyártás előtervezési folyamatai. A gyártás tervezési folyamatok automatizálásával képesek lesznek, pontosabb költség- és termeléstervezésre, illetve az emberi erőforrásaik más területre való átcsoportosítására.

A projekt befejezési dátuma: 2021.06.29.

Projekt azonosító száma: GINOP-2.1.2-8-1-4-16-2018-00405


_________________________________________
A Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatán a Component Kft. 223 826 852 forintos vissza nem térítendő 50%-os támogatást nyert telephely- és kapacitásbővítésre. A vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozza. A beruházás összköltsége 447 653 705 forint. 


A finanszírozás típusa:
Európai Regionális Fejlesztési Alap


A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:
2018. január 22.


A projekt fizikai befejezésének tervezett időpontja:
2019. január 21.A Component Kft. 28 éves múlttal rendelkező, hazai olaj- és gáziparban, energia iparban, vegyiparban jelentős szerepet játszó, a hazai nagyvállalatok mindegyikének beszállító vállalkozás. Stabil vállalkozás, mely 2012-es évben indította el fémforgácsoló divízióját, mely azóta sikeresen fejlődik. Uniós pályázatok keretében a Martonvásári telephelyén a cég 2 ütemben felépítette jelenlegi üzemcsarnokát, illetve CNC marógépeket, esztergát, szikraforgácsoló gépet, köszörű gépet vásárolt, mellyel 3 év alatt stabil beszállítójává vált a hazai autó-, és gépipari szegmensnek. Az elmúlt évek átgondolt gépfejlesztéseiknek és a mérnöki munkaerő bővítésének köszönhetően megrendelői állományát folyamatosan bővítette.

Az export irányba való terjeszkedés érdekében, jelen európai uniós pályázat során a cég a jelenlegi telephelyével szemben lévő ingatlanon egy új, daruzott, 600nm-es gyártó csarnokot épít, valamint a gyártói kapacitás növelése érdekében, új megmunkáló gépek beszerzése valósul meg. Gyártó kapacitást nem csak mennyiségben, hanem minőségben is növelné, hiszen a jelenlegi 3 tengelyes megmunkáló központok mellé jelen projektben egy csúcstechnológiájú szimultán 5 tengelyen megmunkáló központot, valamint egy a minőségbiztosításhoz most már elengedhetetlen, mikronos pontosságú mérőgép beszerzése tervezett. Ezen képességek kialakítása nagyban növelik a cég lehetőségeit a nemzetközi porondon is.

A beruházás során az alábbi az alábbi gépek beszerzése tervezett:

  • Okuma MU-5000, 5 tengelyes megmunkáló központ beszerzésével ismét bővíteni tudja a Component kft. a megrendelők irányába nyújtott szolgáltatásait. Olyan szimultán 3D-s és 4D-s megmunkálásokra lesz képes, magas minőségben mely képesség elengedhetetlen az összetett és komplex formabetétek, szerszámházak, förccsszerszámok gyártásához. Ezzel a géppel gyakorlatilag nem lesz olyan többoldalas megmunkálási feladat, amelyet ne tudna házon belül elkészíteni.
  • Okuma Genos 560, 3 tengelyes marógép egy jól bevált, profi megmunkáló központ, melyből egy már üzemel a cégnél. A növekvő megrendelés szám kiszolgálásához szükség van a marási kapacitás további bővítésére.
  • Okamoto AC-64DX köszörűgép beszerzése a marási kapacitás növekedésével elengedhetetlen, mivel ezen gép a marógépek kiszolgálását látja el a köszörült felületek tekintetében. Jelenleg 1db köszörűgép üzemel a cégnél, ami már most is szűk kapacitásnak mutatkozik, így a marógépek számának tovább növelésével elengedhetetlen a köszörülési kapacitás növelése.
  • Mitsubishi EA-28 tömbszikra gép a fröccsszerszámok gyártásához szükséges gép. Jelenleg az ilyen jellegű feladatokat a cég külső alvállalkozóknak adja ki, mely sokszor problémát jelent. Jelen projekt megvalósulását követően viszont saját kapacitásból tudja a tömbszikra forgácsolási munkákat elvégezni.
  • Nikon Altera mérőgépet a minőségellenőrzési folyamatok fejlesztéséhez, a készülékek, szerszámok beméréséhez tervezi használni a cég. A gép pár mikron pontossággal képes egy adott 3D modellhez hasonlítva megmérni az elkészült alkatrészeket, valamint erről hiteles jegyzőkönyvet készít. Az ilyen jellegű bemérések, minőség-ellenőrzés az autóipari szegmensben lévő nagyvállalatoknak történő beszállításoknál elengedhetetlenek. Jelenleg ha ilyen mélységű jegyzőkönyvezésre van szükség a cég szintén külső alvállalkozó bevonásával képes ezt lefedni.
  • A KONE 15t teherbírású daru az új épületbe kerül beépítésre, mellyel a nehéz vasak, több tonnás szerszámok csarnokon belüli mozgatását segíti.

Jelenleg nem áll rendelkezésre szabad gyártótér újabb gépek munkába állítására, így az ingatlan fejlesztés a gépek elhelyezéséhez szükséges. A gép illetve ingatlan beruházás ismét egy nagy előlépés a cég életében a technológiai felkészültség illetve a kapacitás bővítésének tekintetében, mellyel természetesen újabb munkahelyek alakulhatnak ki és tovább növekedhet intenzíven a cég alkalmazotti létszáma.

A Component Kft. ezen európai uniós támogatásnak köszönhetően az új technológiai képességekkel felruházva már nemzetközi szinten is minden elvárást ki tud elégíteni, így a hazai ipari szükségletek kiszolgálása mellett a Nyugat-Európai autóipari cégeknél is bizonyíthatja képességeit.

A Component kft. határozott célja továbbra is a hazai autóipari, műanyagipari szerepének megtartása és növelése valamint terjeszkedés a külföldi lehetőségek irányába. Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként jelentősen nő a termelő kapacitás, biztonságosabbá válik gyártási és szolgáltatási tevékenység, ügyfeleiket gyorsabban, jobb minőségben tudják kiszolgálni, erősödik a cég piaci pozíciója.