CNC megmunkálási kapacitás és telephely bővítés a Component Kft.-nél

A Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatán a Component Kft. 223 826 852 forintos vissza nem térítendő 50%-os támogatást nyert telephely- és kapacitásbővítésre. A vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozza. A beruházás összköltsége 447 653 705 forint.

A Széchenyi 2020 program „Mikro-, kis- és középvállalkozások termelési kapacitásainak bővítése” című pályázatán a Component Kft. 223 826 852 forintos vissza nem térítendő 50%-os támogatást nyert telephely- és kapacitásbővítésre. A vissza nem térítendő támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap és a hazai központi költségvetés finanszírozza. A beruházás összköltsége 447 653 705 forint. 

Projekt azonosító száma:

GINOP-1.2.1-16-2017-00681

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege:

223 826 852 Ft

A finanszírozás típusa:

Európai Regionális Fejlesztési Alap

A projekt megvalósítási időszakának kezdő időpontja:

2018. január 22.

A projekt fizikai befejezésének időpontja:

2019. december 31.


A Component Kft. 28 éves múlttal rendelkező, hazai olaj- és gáziparban, energia iparban, vegyiparban jelentős szerepet játszó, a hazai nagyvállalatok mindegyikének beszállító vállalkozás. Stabil vállalkozás, mely 2012-es évben indította el fémforgácsoló divízióját, mely azóta sikeresen fejlődik. Uniós pályázatok keretében a Martonvásári telephelyén a cég 2 ütemben felépítette jelenlegi üzemcsarnokát, illetve CNC marógépeket, esztergát, szikraforgácsoló gépet, köszörű gépet vásárolt, mellyel 3 év alatt stabil beszállítójává vált a hazai autó-, és gépipari szegmensnek. Az elmúlt évek átgondolt gépfejlesztéseiknek és a mérnöki munkaerő bővítésének köszönhetően megrendelői állományát folyamatosan bővítette.

Az export irányba való terjeszkedés érdekében, jelen európai uniós pályázat során a cég a jelenlegi telephelyével szemben lévő ingatlanon egy új, daruzott, 600nm-es gyártó csarnokot épít, valamint a gyártói kapacitás növelése érdekében, új megmunkáló gépek beszerzése valósul meg. Gyártó kapacitást nem csak mennyiségben, hanem minőségben is növelné, hiszen a jelenlegi 3 tengelyes megmunkáló központok mellé jelen projektben egy csúcstechnológiájú szimultán 5 tengelyen megmunkáló központot, valamint egy a minőségbiztosításhoz most már elengedhetetlen, mikronos pontosságú mérőgép beszerzése tervezett. Ezen képességek kialakítása nagyban növelik a cég lehetőségeit a nemzetközi porondon is.

A beruházás során az alábbi az alábbi gépek beszerzése tervezett:

  • Okuma MU-5000, 5 tengelyes megmunkáló központ beszerzésével ismét bővíteni tudja a Component kft. a megrendelők irányába nyújtott szolgáltatásait. Olyan szimultán 3D-s és 4D-s megmunkálásokra lesz képes, magas minőségben mely képesség elengedhetetlen az összetett és komplex formabetétek, szerszámházak, förccsszerszámok gyártásához. Ezzel a géppel gyakorlatilag nem lesz olyan többoldalas megmunkálási feladat, amelyet ne tudna házon belül elkészíteni.
  • Okuma Genos 560, 3 tengelyes marógép egy jól bevált, profi megmunkáló központ, melyből egy már üzemel a cégnél. A növekvő megrendelés szám kiszolgálásához szükség van a marási kapacitás további bővítésére.
  • Okamoto AC-64DX köszörűgép beszerzése a marási kapacitás növekedésével elengedhetetlen, mivel ezen gép a marógépek kiszolgálását látja el a köszörült felületek tekintetében. Jelenleg 1db köszörűgép üzemel a cégnél, ami már most is szűk kapacitásnak mutatkozik, így a marógépek számának tovább növelésével elengedhetetlen a köszörülési kapacitás növelése.
  • Mitsubishi EA-28 tömbszikra gép a fröccsszerszámok gyártásához szükséges gép. Jelenleg az ilyen jellegű feladatokat a cég külső alvállalkozóknak adja ki, mely sokszor problémát jelent. Jelen projekt megvalósulását követően viszont saját kapacitásból tudja a tömbszikra forgácsolási munkákat elvégezni.
  • Nikon Altera mérőgépet a minőségellenőrzési folyamatok fejlesztéséhez, a készülékek, szerszámok beméréséhez tervezi használni a cég. A gép pár mikron pontossággal képes egy adott 3D modellhez hasonlítva megmérni az elkészült alkatrészeket, valamint erről hiteles jegyzőkönyvet készít. Az ilyen jellegű bemérések, minőség-ellenőrzés az autóipari szegmensben lévő nagyvállalatoknak történő beszállításoknál elengedhetetlenek. Jelenleg ha ilyen mélységű jegyzőkönyvezésre van szükség a cég szintén külső alvállalkozó bevonásával képes ezt lefedni.
  • A KONE 15t teherbírású daru az új épületbe kerül beépítésre, mellyel a nehéz vasak, több tonnás szerszámok csarnokon belüli mozgatását segíti.

Jelenleg nem áll rendelkezésre szabad gyártótér újabb gépek munkába állítására, így az ingatlan fejlesztés a gépek elhelyezéséhez szükséges. A gép illetve ingatlan beruházás ismét egy nagy előlépés a cég életében a technológiai felkészültség illetve a kapacitás bővítésének tekintetében, mellyel természetesen újabb munkahelyek alakulhatnak ki és tovább növekedhet intenzíven a cég alkalmazotti létszáma.

A Component Kft. ezen európai uniós támogatásnak köszönhetően az új technológiai képességekkel felruházva már nemzetközi szinten is minden elvárást ki tud elégíteni, így a hazai ipari szükségletek kiszolgálása mellett a Nyugat-Európai autóipari cégeknél is bizonyíthatja képességeit.

A Component kft. határozott célja továbbra is a hazai autóipari, műanyagipari szerepének megtartása és növelése valamint terjeszkedés a külföldi lehetőségek irányába. Az európai uniós forrás segítségével megvalósuló fejlesztés eredményeként jelentősen nő a termelő kapacitás, biztonságosabbá válik gyártási és szolgáltatási tevékenység, ügyfeleiket gyorsabban, jobb minőségben tudják kiszolgálni, erősödik a cég piaci pozíciója.